aanpak

Voorafgaande aan de behandeling

voor de behandeling

Het is belangrijk dat het paard zoveel mogelijk op zijn gemak is voor er met de behandeling wordt begonnen. Een relaxed paard reageert beter op de sedatie en werkt meer mee. Daarom nemen we de tijd om het paard te laten wennen aan de hele setting.

 

 

Het paard wordt lichamelijk onderzocht. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de algehele conditie, de symmetrie van het hoofd, het kaakgewricht, de kauwspieren, de speeksel- en lymfeklieren en het hart wordt geausculteerd.

 

 

Vervolgens wordt er een lichte sedatie gegeven. Dit gebeurt IV, in de bloedbaan. Hierdoor werkt de sedatie zeer snel in, en later ook weer snel uit. Een sedatie is nodig voor een meer ontspannen paard, zodat er in de hele paardenmond zeer nauwkeurig gewerkt kan worden en er geen dingen over het hoofd worden gezien. Ook is het zonder sedatie niet mogelijk de occlusie te checken. Dat wil zeggen te beoordelen hoe de kiezen boven en onder ten opzichte van elkaar staan en hoe de druk over de kiezenrij verdeeld is van voor naar achter als de onderkaak een kauwbeweging maakt.